Placeholder image

ZVEZA KULTURNIH DRUŠTEV OBČIN KUNGOTA, PESNICA, ŠENTILJ

Parada najboljših

Medobčinska proslava slovenskega kulturnega praznika


Avtor novice: Maja Patty | Avtor fotografij: Dušan Kraner | Datum objave: 21. 4. 2016
Venčeslav Senekovič, župan občine Pesnica

Prazniku in slovenski kulturi smo se poklonili z medobčinsko proslavo slovenskega kulturnega praznika, 5. februarja 2016, tokrat v dvorani Večnamenskega KTP centra Pesnica. Gostitelj letošnje proslave je bil Venčeslav Senekovič, župan občine Pesnica, ki je s svojim pozdravnim nagovorom obiskovalcem zaželel dobrodošlico in čestital letošnjim dobitnikom priznanj Zveze kulturnih društev Kungota, Pesnica, Šentilj. 

Da se vsa tri vodstva lokalnih skupnosti zavedajo pomembnosti ohranjanja ljubiteljske kulturne dejavnosti, sta s svojo prisotnostjo potrdila tudi Igor Stropnik, župan občine Kungota in šentiljski župan Štefan Žvab.

Na prireditvi, ki jo je povezovala Janja Kraner sta zbrane s svojim odličnim glasbenim nastopom razvajala Barbara Fanedl in Jure Koren. Glasbena predstavitev

    
 
    M. L. Krajnc, E. Nikolič, B. Fanedl in J. Koren

 
prisotni župani vseh treh občin

 
    Zdravko Eder, prejemnik Zlate plakete zveze
    dobitniki priznanj 

Barbarinih učencev Eme Nikolič in Marka Leva Krajnca pa potrjuje razmišljanje slavnostne govornice, predsednice zveze Franje Senčič o kulturni vzgoji, vzgoji kakovostnih najmlajših kulturnih ustvarjalcev in posledično zahtevnega odraslega občinstva. Spretno je orisala tukajšnje kulturno življenje od najmlajših ustvarjalcev do tistih, ki v svetu ljubiteljske ali profesionalne kulture neprekinjeno vztrajajo leta in si življenja brez ustvarjalnosti niti ne znajo predstavljati: "Kulturno dogajanje naših krajev živi in se razvija ob sooblikovanju posameznih dogodkov in projektov. Goste naših prireditev pritegnejo različni kulturni žanri in prav je tako, saj nimamo vsi enakega okusa. Sprijazniti pa se bomo morali, da nekaterih ljudi pa pač nikoli ne bomo zvabili v dom kulture" je še dodala in napovedala podelitev najvišjega priznanja zveze.

Zlata Plaketa zveze

Letos prvič je Zveza kulturnih društev občin Kungota, Pesnica in Šentilj podelila Zlato plaketo zveze za življenjsko delo na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti. Prejel jo je Zdravko Eder iz Društva za kulturo, šport in turizem Štibl Pesnica, ki je v svojem zahvalnem nagovoru dejal: "Biti kulturnik, ustvarjalec ali umetnik je veliki dar, ki ti ga da narava. In le tega imamo Slovenci ogromno. Spadamo na sam evropski vrh tako na profesionalnem, kot tudi na ljubiteljskem umetniškem področju."

Priznanje Zveze kulturnih društev z značko za leto 2015 za dolgoletno delo v ljubiteljski kulturni dejavnosti so prejeli:

Marija Radmilovič iz Kulturno umetniškega društva Jože Stupnik Svečina, Tilka Cehtl iz Študijskega krožka Spretni prsti podeželja Pesnica, Alfred Janžek iz Pihalnega orkestra občine Šentilj in Svečinski nonet iz Kulturno umetniškega društva Jože Stupnik Svečina.

Vztrajni mladi ustvarjalec

Na zvezi se zavedamo vrednosti in potenciala tistih mladih, ko po končanem osnovnošolskem izobraževanju ostajajo zvesti umetnosti in ljubiteljski kulturi, zato smo prav tako letos prvič podelili priznanje Vztrajni mladi ustvarjalec. Prejel ga je Marko Knehtl iz Kulturnega društva Jože Kerenčič Zg. Kungota in Društva 4A!

Priznanje zveze za enkratni dosežek

Za nastop na državni ravni preglednih srečanj Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti pa so bili nagrajeni: Rock skupina Žled iz Zgornje Kungote in Lutkovno glasbeni krožek Deteljica Osnovne šole Pesnica.

 

 

 

Maja Patty