Placeholder image

ZVEZA KULTURNIH DRUŠTEV OBČIN KUNGOTA, PESNICA, ŠENTILJ

ZGODBOŽERČKI

Projekt, namenjen najmlajšim ustvarjalcem


Avtor novice: Anita Kirbiš | Avtor fotografij: Marko Knehtl | Datum objave: 13. 7. 2016

Zveza kulturnih društev Občin Kungota, Pesnica in Šentilj je bila v šolskem letu 2015/16 organizator projekta Zgodbožerčki, v katerega so se lahko vključili otroci v starostnih skupinah od 4 do 6 let skupaj z njihovimi vzgojiteljicami.

Zgodbožerčki                          

Projekt temelji na spoznavanju pisateljev iz domačega okolja, spodbuja bralno kulturo najmlajših in jih usmerja v poustvarjanje skozi različna področja kulturnega udejstvovanja. Otroci so tako spoznali pisateljico Ano Koritnik, ki živi v občini Pesnica in njeno delo Polž Počasnelko in gosenica Marta.

razstava v Pesnici

 Vzgojiteljice so otrokom predstavile zgolj besedilo in s tem spodbudile zbrano poslušanje zgodbe in otroško domišljijo, nato pa so skozi vso leto ustvarjali na različnih kulturnih področjih. 25. maja so se otroci pesniške občine skupaj s svojimi vzgojiteljicami udeležili prve zaključne prireditve v Kulturnem centru Pesnica, kjer so Škrati vrtca Pesnica uvodoma uprizorili lutkovno predstavo Gosenica Marta. Druga zaključna prireditev se je odvila 27. maja v Kulturno prosvetnem domu V. Pipana v Šentilju in tretja 7. junija v Kulturnem domu Sladki Vrh. 

Dramska skupina Pika Vrtca Pesnica  

Na slednjih so uvod v prireditev oplemenitili člani Dramske skupine Pika iz Vrtca Pesnica, ki so mlademu občinstvu odigrali gledališko predstavico že omenjene zgodbe. Na vseh zaključnih prireditvah so si otroci ogledali razstavo izdelkov, nastalih v projektu, se srečali s pisateljico Ano Koritnik in preživeli čudovit dopoldan v družbi Zgodbožerčkov Franje, Maje in Nine.

Mentorice in otroci so si za dobro opravljeno delo prislužili priznanja, vsaka sodelujoča skupina pa je v dar prejela tudi slikanico Polž Počasnelko in gosenica Marta, ki sta jih podelila Venčeslav Senekovič, župan občine Pesnica in mag. Štefan Žvab, župan občine Šentilj.

Anita Kirbiš

 

Ustvarjalne trenutke posameznih prijavljenih skupin si oglejte tukaj.

Več foto utrinkov z zaključnih prireditev lahko najdete v naši galeriji.